Hoe werkt het?

In de haptotherapeutische begeleiding richten we ons op wat jij voelt van je lijf, je gevoelens, je emoties, je bewegingen en wat dit voor jou betekent.

 

  • Hoe jij praat, beweegt, staat of bijvoorbeeld reageert op anderen, zegt iets over hoe jij in het leven staat.
  • Hoe voelt het als je iets wel of niet wilt of durft? Of als je boos bent of blij?
  • Herken je de signalen en wat doe je er dan mee?
  • Durf je ‘nee’ te zeggen, hulp te vragen?
  • Zeg je het tegen iemand als je boos bent of doe je net alsof je niets voelt en hou je je mond?
  • En als je gevoel je vertelt dat je ergens heel erg blij van wordt maar je verstand zegt je dat het niet ‘verstandig’ is, wat dan?

 

Veel hiervan gaat onbewust; je bent gewend aan hoe je iets doet en merkt vaak nauwelijks op hoe je jezelf en je lijf er bij voelt.

We beginnen met een gesprek waarin we je hulpvraag zo duidelijk mogelijk maken. En meestal volgt er dan direct ook een simpele oefening, bijvoorbeeld op de behandeltafel. Zo krijg je meteen een indruk van hoe haptotherapie werkt; je moet het vooral voelen.

In de daaropvolgende afspraken diepen we je hulpvraag verder uit. Door oefeningen te doen waarbij jij op je gevoel aangesproken wordt, zoeken we samen uit waar het voor jou om gaat. Hierbij gaat het niet over ‘goed of fout’. Het gaat over ‘hoe’ jij je dingen doet en wat jou dat oplevert aan kwaliteiten en valkuilen. Het helpt je om meer inzicht te krijgen in jouw manier van doen en laten en welke rol voelen hier in speelt. Zo leer je nieuwe mogelijkheden kennen om met je klachten of problemen om te gaan.

Gevoelservaringen en de beleving daarvan is de basis van waaruit ik werk. Een belangrijk onderdeel is dat je in de therapie aangeraakt wordt, evenals dat je gaat voelen hoe het is om je eigen houdingen, bewegingen en andere reacties bewust(er) te ervaren. Dit onderscheidt haptotherapie van andere therapievormen.